среда, 1. април 2009.

EVROPSKI GRAD Bez gužve i glamura



BRATISLAVA ( SLOVAČKA )
Bratislava je bila napredni slovenski grad još od 10.vijeka, od svog osnivanja. Kada su je Mađari osvojili, preimenovali su je u Požun. Postaje prestonica Ugarske, u kojoj je čak 11 ugarskih kraljeva krunisano, i ostaće to čak do 1830 god. U vrijeme Marije Terezije se odlikuje raskošom, to jest mnogobrojnim baroknim palatama, a svi spomenici, i iz vremena ugarske i austrougarske vlasti, ostaće netaknuti. Sa obilasko
m možete krenuti od Trga Ljudevita Štura, sa pogledom na neobaroknu palatu Reduta, zatim pored Narodnog pozorišta sa Ganimedovom fontanom ispred .... Ribarska brana uvešće vas u Stari grad, ponovo sa fontanama (16 vijek), stara gradska kuća (15 vijek), Primacijalna palata (18 vijek). Crkve i palate se nižu uzanim i živopisnim srednjoevropskim uličicama, kaldrmisanim i živopisnim fasadama. Jedna novost za sve one koji su bili u Bratislavi prije nekoliko godina, u gradu se pojavilo mnogo ’spontanih’ skulptura, ali da se iznenađenje ne bi pokvarilo, ne bih rekla ništa više o tome (šarmantne su).

5 коментара:

  1. Sviđaju mi se tvoje ideje i motivi koji te inspirišu da ovako blogove,odlično si uradila ovaj i prethodne evropske gradove,dobri su podaci,ne mora baš svaka destinacija biti ekskluzivna,i ja volim ovako manje popularne destinacije,al opet poznate po kulturi,istoriji,imaju svoju draž.

    ОдговориИзбриши
  2. Zdravo Ivana,fino si ovo uradila,odlicno je stvarno,ovo je jedan od najboljih blogova koje pratim,odlicne su ti teme o kojima pises.

    ОдговориИзбриши
  3. Svidja mi se sto pises i o ovakvim mjestima,ne mora sve biti poznato i najljepse u turizmu.

    ОдговориИзбриши
  4. Zdravo Ivana,super što ću pratiti tvoj blog,ovo si lijepo uradila,imaš dobar smisao i inspiraciju za sastavljanje ovih textova.

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka cast Ivana ovaj blog je jako interesantan i zanimljiv , odlicne su teme, svaka imaju odredjenu tezinu i smisao , svakako sjajne i zanimljive teme o kojima pises, samo tako nastavi .Najbolja si....

    ОдговориИзбриши