понедељак, 30. март 2009.

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




LAJPCIG (NJEMAČKA)
Lajpcig je dobio ime po (lužičko) srpskoj riječi Lipsk, što znači ’mjesto gdje rastu lipe’. Grad se i dan danas tako zove po lužičkosrpskom. Zanimljivo da je ovaj živopisni grad mjesto gdje se spajaju tri rijeke – Plajse, Bijeli Elster i Parte, što je rijedak slučaj ..... Sa svojih 540.000 stanovnika, grad se nalazi možda na onoj perfektnoj sredini između velikog i malog, užurbanog i pitomog... 2006 god. Lajpcig je proglašen za najjeftiniji grad Evrope (zamislite u Njemačkoj) onda to znači da u njemu ima dosta t
oga obećavajućeg.
Ljudi ovdje još nijesu toliko komercijalizovani i otuđeni koliko to mogu da budu u zapadnom dijelu Njemačke. Lako ćete se sa njima razumjeti, čak iako ne govorite njemački, ili ruski (u upotrebi je tamo). Ovo je mjesto gdje su trgovina, umjetnost i učenost uvjek bili dominantan dio života : jedan od prvih sajmova je još u srednjem vijeku počeo da se održava u Lajpcigu, a univerzitet je osnovan još 1409 god. Zatim 1912 god. u Lajpcigu je osnovana Njemačka nacionalna biblioteka. Johan Sebastijan Bah je baš u ovom gradu pisao svoje kompozicije od 1723. do 1750 god. a ovdje je rođen još jedan muzički velikan – Rihard Vagner 1813 god.
Lajpcig je mjesto na kome je cvjetao jedan stil u gradnji, poznat kao jugendštil ili secesija, i šetnje ulicama Starog grada možete vidjeti ovaj kitnjasti način gradnje, sa arapskim, gotskim, ruskim, keltskim elementima. Osjetite trag vremena u kome je ovaj grad, prije skoro 150 god. dostigao milion stanovnika, i još tada imao najveću i najvelelepniju željezničku stanicu u Evropi. Kasnije su došli spitfajeri i bombe, a što nije propalo do tada, odnijela je tranzicija. Sada se grad ponovo uspravlja..... budite dio tog buđenja.....

3 коментара:

  1. Voljela bih otići u njemačku,ima tamo dosta da se vidi,obiđe,sjećam se oktobarfesta,pa ostale znamenitosti ove zemlje kao i ovog mjesta.

    ОдговориИзбриши
  2. Voljela bih posjetiti ovaj grad,fino si ga predstavila,podaci su dosta dobri,svidja ju mi se destinacije poput ove,sa ne puno glamura i sjaja,vise volim autenticnost i originalnost.

    ОдговориИзбриши
  3. Svidja mi se odabir ovih evropskih gradova i to bez guzve i glamura,da li takvi postoje,pitam se ponekad,izvrsno je ovo.

    ОдговориИзбриши