понедељак, 30. март 2009.

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




RAVENA (ITALIJA)
Ako ste se ikada pitali kako je to svijet izgledao kada je klasični Rim ustupao mjesto srednjem vijeku, mermer cigli,mnogoboštvo hrišćanstvu, Romani Germanima, onda to možete da vidite samo na ovom mjestu. Tako je svijet izgledao u dugom periodu između 4. i 10 vijeka nove ere, u onom razdoblju prije nego što su počele da se grade velelepne katedrale, pr
ije Karla Velikog, prije bazilika, prije Kijevske Rusije, prije Notr Dama ili renesanse, Ravena stoji u ravnici Romanje, nedaleko od mora, gdje je nekada stajala. More je uzmaklo nekoliko kilometara, i stara luka je ostala na suvom, izgubivši svoj značaj. Ali, njeni spomenici, koji su takođe zbog nanosa upali po nekoliko metara duboko u tlo, nijesu ništa manje poznati nego prije 1500 god. – remek djela jednog svijeta, poznatog kao kasnorimska, ranohrišćanska ili vinzantijska umjetnost. Ovo je grad mozaika, arijanaca, tornjeva okruglih i vitkih. Posjetite Sant Apolinare Nuovo, sa fascinantnim mozaicima svetaca na obije strane crkve, ili Arijansku crkvu, koju su gradili Teodorikovi Goti, ili posjetite baziliku San Vitale, sa nizom kupola i lukova. Ovo je kulturni turizam u svom najplemenitijem obliku.

3 коментара:

  1. Učim italijanski,može,želja mi je tamo otići,usput obići ovo mjesto koje si opisala,sviđa mi se što ovi gradovi koje si uradila nijesu komercijalizovani,imaju svoje po čemu se prepoznaju,ne mora sve biti modernizovano.

    ОдговориИзбриши
  2. Volim Italiju,idem ovo ljeto,ti si bas slikovito ovo predstavila,ima dosta cega tamo vidjeti,posjetiti,svidja mi se sto si odabrala ovo mjesto za blog.

    ОдговориИзбриши
  3. Od ovi gradova koje si uradila najviše mi se sviđa ovaj Ravena,volim Italiju,nisam bila u ovaj grad,lijepe su slike.

    ОдговориИзбриши