понедељак, 30. март 2009.

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




DIŽON (FRANCUSKA)
U vrijeme prije Francuske revolucije, Dižon je bio veliki i moćan. Prije ujedinjenja Francuske, bio je i moćniji. U svijetu vinarstva, Dižon će uvjek nositi taj epitet, zašto ? Zato što je to centar i bivša prestonica Burgundije, a za vjek vjekova prestonica dobrog vina – burgundca. Do njega vas superbrzi TGV može dovesti za više od sat i po, a lutanje njegovim uzanim ulicama u centru, sa kućicama koje još imaju one starinske fasade sa dekoracijama od drvenih gredica, biće vam uživanje.
Dižon je bio prestonica Vojvodstva Burgundije počev od ranog 11 vijeka do kasnog 15 vijeka. Burgundija je bila mjesto ogromnog bogatstva i moći, mjesto gdje se posebna pažnja poklanjala obrazovanju i umjetnosti.
Posjetite arhitektonske spomenike velike važnosti, počev od Palate velikih vojvoda, Parlamenta Burgundije, do mnogobrojnih crkava. Bilo koji caffe u centru biće dovoljan da se odmorite na trenutak, da uživate u divnom pogledu na jedan starinski grad koji čuva svoju tradiciju, pomalo u
uglu velikih zbivanja, udaljen od užurbanosti Pariza, frenetičnosti Azurne obale......Daleko od banaka Ženeve i solitera Francuske, a ipak tu u centru Evrope, sintetizujući ono najljepše od Francuske, što je na drugim mjestima pomalo i nestalo.
Tu je i nezaobilazno vino, mnoge superiorne marke vina se proizvode u ovom regionu, jednom od najboljih vinorodnih regiona svijeta. Mnogi sjajni vinogradi se nalaze na 20 minuta od centra grada, Vosne – Romanee, Gevrey – Chambertin. Čak i gradski univerzitet ima najbolju katedru za enologiju u svijetu. Grad je takođe poznat i po ’creme de cassis’ ili likeru od crne ribizle, koji se koristi u piću poznatom kao ’kir’, koji je dobio ime po bivšem gradonačelniku Dižona Feliksu Kiru. A kuhinja, sjajna. Idite od restorana do restorana ako imate dovoljno vremena i novca.

2 коментара:

  1. Inače obožavam francuski koji dobro govorim,voljela bih obići ovo mjesto koje si predstavila ovim blogom.Ovo je dosta dobro urađeno,bravo.

    ОдговориИзбриши
  2. Volim Francusku,san mi je tamo otici,usput bih obisla i ovo mjesto, vidjeti sve znamenitosti i atrakcije koje privlace ljubitele ovakvih destinacija.

    ОдговориИзбриши