среда, 1. април 2009.

EVROPSKI GRAD Bez gužve i glamura



LAVOV ( UKRAJINA )
Lavov, poznat i kao Ljvov, Lemberg ili Leopolis, što sve znači ’grad lava’ , nekada je bio dio moćnog Habzburškog carstva, što se po arhitekturi može osjetiti na svakom ćošku. Kao da ste na čarobnom mjestu na kome je sve potaman – na razmeđi između Beča i Moskve – u gradu koji je spoj germanske preciznosti i slovenske nonšalancije. Ovo je grad koji će vas iznenaditi !
Iz Lavova je poznata pjevačica Ruslana, iz čega se može zaključiti nekoliko stvari : lijepih žena, dobre muzike i dobre zabave.
Kada dođ
ete u Lavov, prvo što uočite je da je željeznička stanica u savršenom stanju (zapanjujuće) i da predstavlja remek djelo arhitekture, što je, uostalom, i slučaj sa svim takvim objektima u bivšem SSSR-u. Sledeće što pada u oči je da u starom dijelu grada, koji se proteže kilometrima oko glavnog trga, nijedna stara zgrada nije porušena, i ne možete da vidite niti jednu kuću sagrađenu posle 1918 god. Cio grad, sa svim onim kaldrmama i tramvajskim šinama je u savršenom stanju. Hoteli iz raznih epoha, razni muzeji i pijace rukotvorina, kule i crkve koje se prepliću na horizontu – sve ovo vas odnosi u jedno daleko doba spokojstva i neužurbanosti. Spomenici su podignuti svakoj značajnoj ličnosti, a zanimljivo je da se čuvaju apsolutni svi, čak i oni iz austrijskog, poljskog ili sovjetskog doba. Obilaskom grada ćete se izgubiti u beskonačnom prepletu ulica, statua i bedema, crkvi, antikvarnica (ovo je grad sa ajviše antikvarnih radnji u Evropi). Popijte ’vino kraljeva’ ili domaće pivo u nekom od lokala u centru, kojih ima bezbroj. Doživite ponovo ono isto uzbuđenje kao kada ste prvi put, možda prije 10 god. Posjetili Prag ili Budimpeštu. Sada su to gradovi Evropske Unije, skupi i komercijalizovani, a Lavov je tu, blizu, jeftin i osvježavajući. Tako stvaran, smješten između Zapada i Istoka.

4 коментара:

  1. Nisam znala da pjevačica Ruslana potiče iz ovog mjesta,lijepo,eto ovako fina destinacija poznata i po tome,dobri su podaci,odlično si ovo odradila.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicni su podaci,dobro je uradjen blog zaista,imas ukusa i dara za ovako nesto,svidja mi se tvoja inspiracija.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicno je uradjeno,svidja mi se istorija i kultura ovog mjesta,ima dosta lijepog u njemu,odlicni su podaci.

    ОдговориИзбриши
  4. Kako imaš ukusa da radiš ove textove,dobre si teme izabrala,gradovi su fino predstavljeni,svaki.

    ОдговориИзбриши