субота, 14. март 2009.

FESTIVAL DUHOVA U EDINBURGU


Evo jedne zanimljive preporuke ako dosad niste bili ni na jednoj sličnoj manifestaciji, zaintrigiraće vašu maštu, probuditi želju da budete posjetilac (lijep provod .. .... srećno) Edinburg u mjesecu maju postaje pravi vampirski grad, prestonica utvara i duhova jer se u njemu održava festival duhova. Posjetioci mogu da uživaju (od 7 do 9 dana) u različitim turama koje se organizuju u starom podzemnom gradu Meri Kings (Mary King's Close). U njemu se rasprepredaju različite priče - od postojanja duhova do misterioznih ubistava. U vrijeme festivala organizuje se lov na duhove, projekcije zastrašujućih horor filmova, moguće je učestvovati u parapsihološkim eksperimentima ili noćiti u nekoj od ukletih prostorija grada. Posjetioci učestvuju u filmskom kvizu na temu duhova, slušaju najstrašnije priče o nekim od najmračnijih likova edinburške istorije.

FESTIVAL ČOKOLADE U BALTIMORU



Svake godine tokom oktobra pijaca Leksington u Baltimoru pretvara se u čokoladnu fantaziju. U prostorijama zatvorene pijace održava se festival čokolade koji okuplja čokoholike i poslastičare, a svi zajedno mogu da uživaju u najraznovrsnijim čokoladama i poslasticama od najljepšeg slatkiša koji postoji. Najveći ljubitelji mogu da se prijave i za takmičenje u njenom konzumiranju, a sve to je 'zaliveno' dobrom muzikom, hranom i kuvarskim demonstracijama najboljih u ovom poslu.

петак, 13. март 2009.

MEDITERAN, ALJASKA I KARIBI NAJPOPULARNIJE DESTINACIJE ZA KRSTARENJE


Dvanaestodnevno krstarenje Mediteranom, desetodnevno na Aljasci, sedmodnevno po Karibima su najpopularnije dugo, srednje i kratko krstarenje po istraživanju kompanije Cruise Holidays Travel. Evropska krstarenja su sve popularnija, naročito mediteranska, a broj putnika raste svake godine za 42%. To ih čini najbrže rastućim regionom u industriji krstarenja. Najatraktivnije mediteranske luke su Rim, Venecija, Barselona, Atina, Instambul, a ne mediteranske (takođe popularne) Sankt Peterburg, London, Kopenhagen, Amsterdam, Lisabon i Dablin. Najpopularnije kratke ekskurzije u Evropi su Italija (55,5%) Grčka (13%) Turska (10%). Takođe se preporučuje i krstarenje evropskim rijekama, jer to pruža dosta bliže iskustvo u svakoj luci. Na ovaj se bolje upoznaje unutrašnjost zemlje, što omogućava razne vidove uživanja .... šetnje, šoping, itd.
Najpopularnije karipske luke su Sent Tomas, Veliki Kajmani, Sent Marten, Aruba i Jamajka.

четвртак, 12. март 2009.

COOL !!! LEDENI BAR U DUBAJIU



U Arapskom zalivu, prije godinu i po, stanovnici Dubajia i svi njihovi posjetioci imaju priliku da se ohlade na jedinstven način - u Ice baru. U Ice baru je temperatura ravna nuli, zidovi, stolovi, stolice, čak i čaše napravljeni su od leda. U baru se nalazi 'ledeni separe' u kojem se služe hladni sendviči i salate. Gosti prilikom dolaska dobijaju odgovarajuću garderobu, rukavice za jednokratnu upotrebu i zaštitu za obuću. Nakon što se obuku, gosti ulaze u izolovanu prostoriju, zatvaraju vrata, otvaraju druga vrata koja vode pravo u smrznuti bar. Da bi spriječili moguće oštećenje ledenih blokova, broj posjetilaca je ograničen na 45. Pored navedenog namještaja u baru se nalaze i ledeni kandelabri, ledene zavjese i ledeni portret šeika Mohameda Rašida Al Maktouma.

KULTURA ......... PIĆE I OBIČAJI


Da li ste zainteresovani za par korisnih savjeta prilikom posjete restorana, kafea i raznih ugostiteljskih objekata u destinacijama koje biste voljeli posjetiti. Tako, na primjer, u Japanu i Koreji se smatra neprijatnim da sipate sami sebi piće u čašu kada se nalazite u prisustvu drugih za stolom. Umjesto toga, trebalo bi da, ako želite da vam čaša bude puna, sipate piće vašem prijatelju za stolom, na šta će on uzvratiti istom mjerom. Za sipanje pića obavezno treba koristiti desnu ruku. U Mađarskoj je sasvim u redu da se kucate čašama ako pijete žestoka pića ili vino, ali će mnogi smatrati da je uvredljivo ukoliko se kucate - pivom !!! Čudno, s obzirom na blizinu Austrije. Kada smo kod piva , u njemačkim pivnicama ako pozvonite zvoncem za šankom, to ne znači da ste pozvali konobara, već da želite platiti turu cijeloj kafani !!! I na kraju, u Meksiku se kucanje bilo kojim bezalkoholnim pićem smatra veoma lošom srećom, pa ga ne treba primjenjivati ni u šali.

понедељак, 9. март 2009.

ISTOČNJAČKA KULTURA ....... ISTOČNJAČKA PRAVILA


Običaji i navike koje su sasvim uobičajene u našoj kulturi, nijesu uobičajeni u zemljama dalekog istoka jer postoje pravila kojih se svaki posjetioc mora pridržavati prilikom posjete!!!
Zemlje na istoku globusa su veoma kontraverzne po pitanju nošenja cipela. U Japanu, Koreji, Tajlandu, Vijetnamu i Indiji zabranjeno je nositi cipele ili bilo koju drugu obuću u hramovima i kućama, tako da je redovno mijenjanje čarapa obavezno. Osjećaćete se veoma neprijatno ako odete u posjetu nepripremljeni, a tamo vas tjeraju da se izujete. U većem dijelu islamskog svijeta lijeva ruka je tabu, tapkanje po ramenu nekoga lijevom rukom, pružanje lijeve ruke da bi se uzeo ili dao neki predmet ili, još gore, hrana, smrtna uvreda. U Indiji ili Koreji dozvoljeno je potpomoći se sa obijema rukama kada predajete ili primate neki predmet, jer je to znak visokog poštovanja koje imate prema osobi sa kojom komunicirate.