среда, 1. април 2009.

EVROPSKI GRAD Bez gužve i glamura



BRATISLAVA ( SLOVAČKA )
Bratislava je bila napredni slovenski grad još od 10.vijeka, od svog osnivanja. Kada su je Mađari osvojili, preimenovali su je u Požun. Postaje prestonica Ugarske, u kojoj je čak 11 ugarskih kraljeva krunisano, i ostaće to čak do 1830 god. U vrijeme Marije Terezije se odlikuje raskošom, to jest mnogobrojnim baroknim palatama, a svi spomenici, i iz vremena ugarske i austrougarske vlasti, ostaće netaknuti. Sa obilasko
m možete krenuti od Trga Ljudevita Štura, sa pogledom na neobaroknu palatu Reduta, zatim pored Narodnog pozorišta sa Ganimedovom fontanom ispred .... Ribarska brana uvešće vas u Stari grad, ponovo sa fontanama (16 vijek), stara gradska kuća (15 vijek), Primacijalna palata (18 vijek). Crkve i palate se nižu uzanim i živopisnim srednjoevropskim uličicama, kaldrmisanim i živopisnim fasadama. Jedna novost za sve one koji su bili u Bratislavi prije nekoliko godina, u gradu se pojavilo mnogo ’spontanih’ skulptura, ali da se iznenađenje ne bi pokvarilo, ne bih rekla ništa više o tome (šarmantne su).

EVROPSKI GRAD Bez gužve i glamura



LAVOV ( UKRAJINA )
Lavov, poznat i kao Ljvov, Lemberg ili Leopolis, što sve znači ’grad lava’ , nekada je bio dio moćnog Habzburškog carstva, što se po arhitekturi može osjetiti na svakom ćošku. Kao da ste na čarobnom mjestu na kome je sve potaman – na razmeđi između Beča i Moskve – u gradu koji je spoj germanske preciznosti i slovenske nonšalancije. Ovo je grad koji će vas iznenaditi !
Iz Lavova je poznata pjevačica Ruslana, iz čega se može zaključiti nekoliko stvari : lijepih žena, dobre muzike i dobre zabave.
Kada dođ
ete u Lavov, prvo što uočite je da je željeznička stanica u savršenom stanju (zapanjujuće) i da predstavlja remek djelo arhitekture, što je, uostalom, i slučaj sa svim takvim objektima u bivšem SSSR-u. Sledeće što pada u oči je da u starom dijelu grada, koji se proteže kilometrima oko glavnog trga, nijedna stara zgrada nije porušena, i ne možete da vidite niti jednu kuću sagrađenu posle 1918 god. Cio grad, sa svim onim kaldrmama i tramvajskim šinama je u savršenom stanju. Hoteli iz raznih epoha, razni muzeji i pijace rukotvorina, kule i crkve koje se prepliću na horizontu – sve ovo vas odnosi u jedno daleko doba spokojstva i neužurbanosti. Spomenici su podignuti svakoj značajnoj ličnosti, a zanimljivo je da se čuvaju apsolutni svi, čak i oni iz austrijskog, poljskog ili sovjetskog doba. Obilaskom grada ćete se izgubiti u beskonačnom prepletu ulica, statua i bedema, crkvi, antikvarnica (ovo je grad sa ajviše antikvarnih radnji u Evropi). Popijte ’vino kraljeva’ ili domaće pivo u nekom od lokala u centru, kojih ima bezbroj. Doživite ponovo ono isto uzbuđenje kao kada ste prvi put, možda prije 10 god. Posjetili Prag ili Budimpeštu. Sada su to gradovi Evropske Unije, skupi i komercijalizovani, a Lavov je tu, blizu, jeftin i osvježavajući. Tako stvaran, smješten između Zapada i Istoka.

понедељак, 30. март 2009.

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




LAJPCIG (NJEMAČKA)
Lajpcig je dobio ime po (lužičko) srpskoj riječi Lipsk, što znači ’mjesto gdje rastu lipe’. Grad se i dan danas tako zove po lužičkosrpskom. Zanimljivo da je ovaj živopisni grad mjesto gdje se spajaju tri rijeke – Plajse, Bijeli Elster i Parte, što je rijedak slučaj ..... Sa svojih 540.000 stanovnika, grad se nalazi možda na onoj perfektnoj sredini između velikog i malog, užurbanog i pitomog... 2006 god. Lajpcig je proglašen za najjeftiniji grad Evrope (zamislite u Njemačkoj) onda to znači da u njemu ima dosta t
oga obećavajućeg.
Ljudi ovdje još nijesu toliko komercijalizovani i otuđeni koliko to mogu da budu u zapadnom dijelu Njemačke. Lako ćete se sa njima razumjeti, čak iako ne govorite njemački, ili ruski (u upotrebi je tamo). Ovo je mjesto gdje su trgovina, umjetnost i učenost uvjek bili dominantan dio života : jedan od prvih sajmova je još u srednjem vijeku počeo da se održava u Lajpcigu, a univerzitet je osnovan još 1409 god. Zatim 1912 god. u Lajpcigu je osnovana Njemačka nacionalna biblioteka. Johan Sebastijan Bah je baš u ovom gradu pisao svoje kompozicije od 1723. do 1750 god. a ovdje je rođen još jedan muzički velikan – Rihard Vagner 1813 god.
Lajpcig je mjesto na kome je cvjetao jedan stil u gradnji, poznat kao jugendštil ili secesija, i šetnje ulicama Starog grada možete vidjeti ovaj kitnjasti način gradnje, sa arapskim, gotskim, ruskim, keltskim elementima. Osjetite trag vremena u kome je ovaj grad, prije skoro 150 god. dostigao milion stanovnika, i još tada imao najveću i najvelelepniju željezničku stanicu u Evropi. Kasnije su došli spitfajeri i bombe, a što nije propalo do tada, odnijela je tranzicija. Sada se grad ponovo uspravlja..... budite dio tog buđenja.....

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




DIŽON (FRANCUSKA)
U vrijeme prije Francuske revolucije, Dižon je bio veliki i moćan. Prije ujedinjenja Francuske, bio je i moćniji. U svijetu vinarstva, Dižon će uvjek nositi taj epitet, zašto ? Zato što je to centar i bivša prestonica Burgundije, a za vjek vjekova prestonica dobrog vina – burgundca. Do njega vas superbrzi TGV može dovesti za više od sat i po, a lutanje njegovim uzanim ulicama u centru, sa kućicama koje još imaju one starinske fasade sa dekoracijama od drvenih gredica, biće vam uživanje.
Dižon je bio prestonica Vojvodstva Burgundije počev od ranog 11 vijeka do kasnog 15 vijeka. Burgundija je bila mjesto ogromnog bogatstva i moći, mjesto gdje se posebna pažnja poklanjala obrazovanju i umjetnosti.
Posjetite arhitektonske spomenike velike važnosti, počev od Palate velikih vojvoda, Parlamenta Burgundije, do mnogobrojnih crkava. Bilo koji caffe u centru biće dovoljan da se odmorite na trenutak, da uživate u divnom pogledu na jedan starinski grad koji čuva svoju tradiciju, pomalo u
uglu velikih zbivanja, udaljen od užurbanosti Pariza, frenetičnosti Azurne obale......Daleko od banaka Ženeve i solitera Francuske, a ipak tu u centru Evrope, sintetizujući ono najljepše od Francuske, što je na drugim mjestima pomalo i nestalo.
Tu je i nezaobilazno vino, mnoge superiorne marke vina se proizvode u ovom regionu, jednom od najboljih vinorodnih regiona svijeta. Mnogi sjajni vinogradi se nalaze na 20 minuta od centra grada, Vosne – Romanee, Gevrey – Chambertin. Čak i gradski univerzitet ima najbolju katedru za enologiju u svijetu. Grad je takođe poznat i po ’creme de cassis’ ili likeru od crne ribizle, koji se koristi u piću poznatom kao ’kir’, koji je dobio ime po bivšem gradonačelniku Dižona Feliksu Kiru. A kuhinja, sjajna. Idite od restorana do restorana ako imate dovoljno vremena i novca.

EVROPSKI GRAD Bez guzve i glamura




RAVENA (ITALIJA)
Ako ste se ikada pitali kako je to svijet izgledao kada je klasični Rim ustupao mjesto srednjem vijeku, mermer cigli,mnogoboštvo hrišćanstvu, Romani Germanima, onda to možete da vidite samo na ovom mjestu. Tako je svijet izgledao u dugom periodu između 4. i 10 vijeka nove ere, u onom razdoblju prije nego što su počele da se grade velelepne katedrale, pr
ije Karla Velikog, prije bazilika, prije Kijevske Rusije, prije Notr Dama ili renesanse, Ravena stoji u ravnici Romanje, nedaleko od mora, gdje je nekada stajala. More je uzmaklo nekoliko kilometara, i stara luka je ostala na suvom, izgubivši svoj značaj. Ali, njeni spomenici, koji su takođe zbog nanosa upali po nekoliko metara duboko u tlo, nijesu ništa manje poznati nego prije 1500 god. – remek djela jednog svijeta, poznatog kao kasnorimska, ranohrišćanska ili vinzantijska umjetnost. Ovo je grad mozaika, arijanaca, tornjeva okruglih i vitkih. Posjetite Sant Apolinare Nuovo, sa fascinantnim mozaicima svetaca na obije strane crkve, ili Arijansku crkvu, koju su gradili Teodorikovi Goti, ili posjetite baziliku San Vitale, sa nizom kupola i lukova. Ovo je kulturni turizam u svom najplemenitijem obliku.