петак, 10. април 2009.

NAJDUŽI VISEĆI MOSTOVI NA SVIJETU





KILOMETRI KOJI SPAJAJU


Oni su posebna turistička atrakcija jer omogućavaju transport ljudi i robe, e sad da li za osnovne potrebe ili za putovanja. Ivo Andrić je jednom prilikom rekao da mostovi ponajbolje spajaju ljude i da su najplemenitije od svih građevina. Mi se sa njim slažemo pa zato pogledajte listu od impresivnih mostova - najdužih visećih mostova na svijetu, od najdužih pa sve do manjih.


1) Biserni most , JAPAN 1,991 m 1998g.

2) Veliki pojasni most , DANSKA 1,624 m 1998g.

3) Južni most , rijeka Jangce KINA 1,490 m 2005g.

4) Hamber , VELIKA BRITANIJA 1,410 m 1981g.

5) Đijangjin , rijeka Jangce KINA 1,385 m 1999g.

6) Cing ma , Hong Kong KINA 1,377 m 1997g.

7) Verazano- Narouz , Njujork SAD 1,298 m 1964g.

8) Zlatna kapija , San Francisko KALIFORNIJA 1,280 m 1937g.

9) Visoko obalski most , ŠVEDSKA 1,210 m 1997g.

10) Makino most , Mičigen SAD 1,158 m 1957g.

четвртак, 9. април 2009.

ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM

MARFIJEV ZAKON U AVIONU
1) Ukoliko stignete isuviše rano za ukrcavanje na let, on će neizbježno biti odložen za kasnije.

2) Nijedan avion ne polijeće na vrijeme, osim kada putnik kasni pa priželjkuje da avion kasni, kako bi stigao na njega.

3) Ukoliko kasnite na let, avion je uvijek na najudaljenijem gejtu.

4) Samo putnici koji sjede pored prozora imaju potrebu da idu u toalet.

5) Najzgodnija djevojka u avionu nikada na sjedi pored vas.

6) Najuplakanija i najglasnija beba uvijek sjedi pored vas.

7) Ukoliko morate da radite u avionu, iskusićete turbulenciju čim se uhvatite olovke i papira.

8) Što je manje prostora za prtljag, to je uvijek više onih sa njime.

ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM


KASNITE NA AVION, PA RECITE DA STE BRITNEY SPEARS
Isplati se biti slavan. Najbolje je to osjetila Britney Spears, kojoj je osoblje American Airlines-a dozvolilo da se ukrca u avion iako je zakasnila. Naišavši na zatvoren gejt i završeno ukrcavanje, zamolila je agenta kompanije da je pusti. On je bez obzira na to što ni za koga drugog to vjerovatno ne bi uradio, pozvao kapetana i pitao ga da li bi mogli da je puste. Kapetan je takođe što bez obzira na to što ni za koga drugog ne bi vjerovatno uradio, dozvolio ukrcavanje. Eto, ako vam se nekad desi da zakasnite na avion, pa recite da ste Britney Spears, možda i upali !!!!


GODIŠNJE VIŠE OD 250.000 IZGUBLJENIH TORBI
Prema izvještaju koji je objavljen u Herald Sun-u, australijske aviokompanije izgube oko 250.000 putničkih torbi, a one koje ne nađu put do svog vlasnika na kraju odlaze u dobrotvorne svrhe.

ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM


JEDNO SLOVO ZA 700 KM
Putnici na letu španske aviokompanije 'Spejner' našli su se u čudu kada su, umjesto u Santjagu de Komposteli, gdje je avion trebalo da sleti, sletjeli u Sevilji, 700 km od planirane destinacije na jugu Španije. Kako je saopštila aviokompanija, grešku treba tražiti u Švedskoj, jer je 'Spejner' iznajmio avion švedskoj kompaniji Nordic Airways, a osoba koja je bila zadužena za red letenja je pomiješala kodove gradova Sevilje 'SVQ' i Santjaga 'SCQ'. Španska kompanija je saopštila da je ispitala uzroke greške, a njen je portparol je dodao da se tako nešto nije desilo u poslednjih 18 g.



SLIJEPA ŽENA JE TUŽILA KOMPANIJU AIR CANADA
Slijepa žena je podnijela tužbu protiv kompanije Air Canada, jer ju je kabinsko osoblje tretiralo sa nedovoljno pažnje. Stjuardesa joj nije pomogla prilikom ukrcavanja u avion, žena je udarila glavom u pregradu za prtljag iznad sjedišta, nakon što je stjuardesa prošla užurbano i gurnula je, a vrhunac je bio kada su njen prtljag smjestili pored njenih nogu. Zvaničnici kompanije nijesu još odgovorili na optužbe.

среда, 8. април 2009.

ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM



VI STE VIŠAK, MOLIM VAS NAPUSTITE AVION

Kompanija Malaysia Airlines na letu od Kuala Lumpura ka Pertu kasnila je 55 minuta sa poletanjem iz jednog krajnje smiješnog razloga. Zbog greške u bukiranju ispostavilo se da se u avionu nalaze dva putnika više i oni su morali da budu 'izbačeni' iz aviona. Kapetan se obratio putnicima sa ovim obavještenjem, ali priči tu nije bilo kraja. Predstojao je nešto teži dio, trebalo je pronaći prtljag tih putnika koji je već bio utovaren u avion.


NESREĆNI LOGO BRUSSELS AIRLINES-a
Kompanija Brussels Airlines izmijenila je svoj logo, pošto se slovo 'b' originalno sastojalo od 13 tačaka, što je mnogima bilo veoma neugodno (znate 13 je nesrećan broj). U izgledu slova 'b' je dodata još jedna tačka, kako bi se razbio maler i otjerala nesreća.



ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM



MUŠKARAC PROŠVERCOVAO MAJMUNA U AVION

Jedan muškarac je uhapšen kada je utvrđeno da je u avionu za Njujork prošvercovao majmuna. Prema riječima službenika na aerodromu, putnik ga je skrivao ispod šešira, sve dok ostali putnici nisu primjetili da se majmunče spušta niz njegov vrat. Njegovo putovanje je započelo u Limi u Peruu, kada se muškarac ukrcao na let za Njujork. Tokom leta ostali saputnici su primjetili majmuna i pitali muškarca je li svjestan da je majmun pored njega. Na aerodromu u Njujorku, kada je avion sletjeo, policija ja čekala muškarca. I dalje je ostalo nepoznato da li je taj čovjek namjerno ili nenamjerno unio majmuna u avion.



POGODILI KOMPANIJU AL PROMAŠILI DESTINACIJU
Troje norv
eških putnika koji su željeli da ljetuju na grčkom ostrvu Rodos, našli su se u francuskom gradu Rodez, pošto su pogrešno ukucali ime destinacije prilikom rezervacije putem Interneta. Troje norvežana se veoma iznenadilo kada je njihov avion sletjeo u grad Rodez, na jugozapadu Francuske. Turisti su izvjesno vrijeme proveli u tom mjestu i vratili se kući.

ZGODE I NEZGODE PRILIKOM PUTOVANJA AVIONOM




MADDONA ŠOKIRALA PUTNIKE U AVIONU DAJUĆI SEBI INJEKCIJU

Maddona je veoma iznenadila putnike u avionu kada je izvadila vitaminsku injekciju i ubrizgala je sebi u venu, ne obraćajući pažnju na svoje saputnike, koji su bili fascinirani već samom činjenicom da putuju sa popularnom pjevačicom. Injekcija je bila jedino što je Maddona konzumirala na sedmočasovnom letu. Najnovijim incidentom Maddona je dočarala svoju filozofiju zdravog života - tokom semočasovnog leta, ništa nije ni jela ni pila, a na kraju je izvor života potražila u vitaminskoj injekciji.

уторак, 7. април 2009.

MAGIJA POLARNE SVJETLOSTI


Polarna svjetlost (Aurora Borealis) je magnetni fenomen koji nastaje u višim slojevima atmosfere iznad polarnih oblasti, a vidljiv je sa Zemlje kao raznobojna svjetlost. Ova svjetlost se brzo mijenja i izgleda kao da se poigrava, I zbog toga su Eskimi vjerovali da su to duše djece umrle na rođenju. Na Grenlandu Aurora Borealis najbolje se vidi od septembra do oktobra i od marta do aprila, i to oko ponoći.

JUŽNI GRENLAND Zaleđeni raj



  • Vodiči Postoji Lonely Planet za Grenland i Arktik, koji u detalje opisuje posledice globalnog zagađenja sa kojima se Arktik suočava, ali kao praktično upustvo za avanturističko putovanje po Grenlandu ova knjiga je prilično beskorisna. Detaljne planinarske karte koje izdaje Greenland Tourism na poleđini sadrže mnogo korisnih savjeta o tome kako tamo ostati čitav.
  • Popusti Na Grenlandu ne računajte na popuste.
  • Bezbijednost Kriminala na ostrvu nema, jer lopov ovdje ne bi imao kuda da pobegne. Sve opasnosti dolaze od divlje prirode.
  • Zabrane Zabranjeno je iznošenje iz zemlje predmeta izrađenih od delova tijela nekih zastićenih životinjskih vrsta, poput predmeta od zuba ili kitove kosti. U zaštićene životinjske vrste spadaju neke vrste kitova i sve vrste ptica grabljivica.
  • Radno vrijeme Prodavnice, pošte, banke I turističke agencije obično rade od 10.00 do 18.00h po podne, kao I u zapadnoj Evropi.Restorani se obično zatvaraju izmedju 19.00 i 21.00.
  • Zabava
    Samo u Kakortoku postoji pravi bar koji radi do kasno uveče. Cijena piva je oko šest eura. Kažu da ima dosta barova u Nuku. Ipak, večernje svijetlo Arktika je mnogo bolji razlog da ne legnete u 19.00h, nego što su to barovi.
  • Rekreacija Šetnje, planinarenje, vožnja kajakom, ronjenje ispod ledenih bregova ljeti ili penjanje po njima krajem zime, lov i ribolov, vožnja na sankama koje vuku psi ili na motornim sankama, nordijsko skijanje, posmatranje kitova, jedrenje, ledeni golf, terenski biciklizam ...
  • Razno Lokalna agencija Blue Ice organizuje nekoliko različitih dnevnih izleta kroz koje možete da se upoznate sa Grenlandom. Možete da razgledate glečere iz helikoptera, brodom obilazite fjordove ili možete brodom da odete do mesta Igaliku gde se mogu videti vikenški ostaci. Cijene izleta se kreću od oko 70 do oko 250 eura.