уторак, 7. април 2009.

JUŽNI GRENLAND Zaleđeni raj



  • Vodiči Postoji Lonely Planet za Grenland i Arktik, koji u detalje opisuje posledice globalnog zagađenja sa kojima se Arktik suočava, ali kao praktično upustvo za avanturističko putovanje po Grenlandu ova knjiga je prilično beskorisna. Detaljne planinarske karte koje izdaje Greenland Tourism na poleđini sadrže mnogo korisnih savjeta o tome kako tamo ostati čitav.
  • Popusti Na Grenlandu ne računajte na popuste.
  • Bezbijednost Kriminala na ostrvu nema, jer lopov ovdje ne bi imao kuda da pobegne. Sve opasnosti dolaze od divlje prirode.
  • Zabrane Zabranjeno je iznošenje iz zemlje predmeta izrađenih od delova tijela nekih zastićenih životinjskih vrsta, poput predmeta od zuba ili kitove kosti. U zaštićene životinjske vrste spadaju neke vrste kitova i sve vrste ptica grabljivica.
  • Radno vrijeme Prodavnice, pošte, banke I turističke agencije obično rade od 10.00 do 18.00h po podne, kao I u zapadnoj Evropi.Restorani se obično zatvaraju izmedju 19.00 i 21.00.
  • Zabava
    Samo u Kakortoku postoji pravi bar koji radi do kasno uveče. Cijena piva je oko šest eura. Kažu da ima dosta barova u Nuku. Ipak, večernje svijetlo Arktika je mnogo bolji razlog da ne legnete u 19.00h, nego što su to barovi.
  • Rekreacija Šetnje, planinarenje, vožnja kajakom, ronjenje ispod ledenih bregova ljeti ili penjanje po njima krajem zime, lov i ribolov, vožnja na sankama koje vuku psi ili na motornim sankama, nordijsko skijanje, posmatranje kitova, jedrenje, ledeni golf, terenski biciklizam ...
  • Razno Lokalna agencija Blue Ice organizuje nekoliko različitih dnevnih izleta kroz koje možete da se upoznate sa Grenlandom. Možete da razgledate glečere iz helikoptera, brodom obilazite fjordove ili možete brodom da odete do mesta Igaliku gde se mogu videti vikenški ostaci. Cijene izleta se kreću od oko 70 do oko 250 eura.

1 коментар:

  1. Zanimljivo nema popusta na Grenlandu,jel to moguće,gdje god svi se cjenjkaju,smiješno mi za lopove nemaju kud da pobjegnu.

    ОдговориИзбриши