четвртак, 7. мај 2009.

BIOGRADSKA GORA

Nacionalni park Biogradska gora je osnovan 1952. godine. Smješten na sjevero-istoku Crne Gore, između rijeka Tare i Lima, u središnjem dijelu planine Bjelasice, zahvata površinu od 5.650 ha.
Samo šest godina nakon proglašenja Yellowstone-a prvim nacionalnim parkom u svijetu, zaštićena je i teritorija Biogradske gore. Zaštita Biogradske gore, sa slivom Biogradske rijeke i Jezerštice, datira još od 1878. godine kada je ova teritorija postala Knjažev zabran - kao poklon ondašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli.
Omeđen planinskim visovima, ispresjecan potocima i uvalama, ukrašen prelijepim jezerima, okićen stoljetnim šumama i pitomim livadama, ovaj NP predstavlja veličanstven dar prirode.
Pejzaž je izuzetno pitom, sa dominantnom zelenom bojom usled prostranstava jedinstvenih šumskih ekosistema, koje smjenjuju živopisni krajolici sa livadskom vegetacijom.
Glacijalni oblici reljefa kao što su vrhovi visoki i preko 2.000 m (Crna glava - 2.139 mnv) i glečerski valovi i cirkovi, sa više glečerskih jezera, daju predjelu neponovljivu lijepotu.
Najznačajnija prirodna vrijednost ovog NP je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1.600 ha i jedna je od poslednjih triju u Evropi. Ima karakter strogo zaštićenog rezervata.
U srcu prašume smjestilo se prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području ovog NP. U bistroj jezerskoj vodi ogleda se sva ljepota drevne šume dajući joj modro-zelenu boju.
Znamenitosti prašumskog rezervata, ostale prirodne vrijednosti i pejzažne ljepote NP kandiduju ovo područje za uključenje u Svjetsku prirodnu baštinu i međunarodni ekološki program ''Čovjek i biosfera''.
Istorija je na ovim prostorima ostavila duboke tragove. Kulturno-istorijsko nasleđe NP ''Biogradska gora'' čine arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, narodno graditeljstvo. Brojni autohtoni objekti narodne arhitekture u selima i katunima: kuće, brvnare, kule, vodenice, rasuti su po obodu prašumskog rezervata planine Bjelasice.
Vrlo slikovito i atraktivno djeluju katuni Pešića rupe, Vranjak, Šiška, Vragodo. Ljeti padine ožive, katuni se ispune, a proplanci zaspu zvucima čaktara.

1 коментар: