понедељак, 9. март 2009.

ISTOČNJAČKA KULTURA ....... ISTOČNJAČKA PRAVILA


Običaji i navike koje su sasvim uobičajene u našoj kulturi, nijesu uobičajeni u zemljama dalekog istoka jer postoje pravila kojih se svaki posjetioc mora pridržavati prilikom posjete!!!
Zemlje na istoku globusa su veoma kontraverzne po pitanju nošenja cipela. U Japanu, Koreji, Tajlandu, Vijetnamu i Indiji zabranjeno je nositi cipele ili bilo koju drugu obuću u hramovima i kućama, tako da je redovno mijenjanje čarapa obavezno. Osjećaćete se veoma neprijatno ako odete u posjetu nepripremljeni, a tamo vas tjeraju da se izujete. U većem dijelu islamskog svijeta lijeva ruka je tabu, tapkanje po ramenu nekoga lijevom rukom, pružanje lijeve ruke da bi se uzeo ili dao neki predmet ili, još gore, hrana, smrtna uvreda. U Indiji ili Koreji dozvoljeno je potpomoći se sa obijema rukama kada predajete ili primate neki predmet, jer je to znak visokog poštovanja koje imate prema osobi sa kojom komunicirate.

1 коментар:

  1. Moram priznati da nikada nijesam razmišljala o ovakvim vrstama komuniciranja uobličenim u običajna pravila,podsatkli ste me da o njima razmišljam i uočavam slične kod nas,drago mi je što sam toliko informacija našla na jednom mjestu.

    ОдговориИзбриши