четвртак, 23. април 2009.

KINESKI ZID



Кинески зид је највећа грађевина на свету. Протеже се од степа средње Азије до Жутог мора, дужином од 2.450 километара, висином од 10 до 16 метара, ширином од 8 метара, представља најдужи зид на свету, и највећи одбрамбени објекат.


Историја
По изворима више мањих зидова је почело да се гради у
5. век п. н. е., међутим озбиљнија градња и почетак градње великог Кинеског зида везује се за раздобље од 220. до 206. године пре нове ере и Ћин Ш’ хуанга, који је започео његову изградњу да би заштитио своју земљу од упада варварских племена - номада.
Грађен је од
земље, камена и цигле, а његова градња трајала је с прекидима у изградњи, и рушењима, све до XVII века.
Дуж целог зида, у правилном размацима, подижу се стражарнице, а по врху се пружа стаза широка 4,5 m.
Велики кинески зид је сведочанство знања, упорности, и умећа
најмногољуднијег народа света.
Данас је Кинески зид највећа туристичка атракција
Кине. Туристи из целог света рангирају Кинески зид на сам врх најинересантнијих туристичких дестинација. По оснивању Народне Републике Кине предузете се неопходне мере заштите Кинеског зида од даљег пропадања. Зид је стављен под заштиту државе 1961. године. Реконструкција је обављена највише у области Ба-да-линг, пролазу Шанг-хаи и пролазу Ђија-ји. 1987. године Кинески зид је увршћен у списак светске баштине под покровитељством УНЕСКО-а.
Дана
7. јула 2007. године проглашен је за једно од нових седам светских чуда.

2 коментара:

  1. Znam da je ovo najveća turistička atrakcija Kine,mada i okoline,mada ovo je i svjetska turistička atrakcija,super si ovo uradila.

    ОдговориИзбриши
  2. Kako je interesantna istorija ove građevine,mada poznato mi je dosta toga,najljepše od svega je to što je ovo jedno od sedam svjetskih čuda.

    ОдговориИзбриши