уторак, 21. април 2009.

AJFELOVA KULA

Ajfelova kula ili Ajfelov toranj (fr. la Tour Eiffel) je metalni toranj sagrađen na Marsovim poljima u Parizu (Francuska) i danas je znamenitost i simbol Pariza. Sagrađena je 1889. kao eksponat za Svjetsku izložbu povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije. Do 1930. godine je bila najveće zdanje na svetu sa svojih 300 metara visine. Ime je dobio po inženjeru koji ga je projektovao Gustavu Ajfelu (fr. Gustave Eiffel). Danas je značajna turistička atrakcija sa preko 5.5 miliona posjetilaca godišnje.
Toranj je građen od
1887 do 1889 godine i poslužio je kao glavna kapija za ulaz na Sjvetsku izložbu 1889 (fr. Exposition Universelle). Kula je inaugurisana 31. marta 1889. a svečano je otvorena 6. maja iste godine. Struktura je sastavljena od 18,038 delova od livenog gvožđa, uz pomoć 2.5 miliona zakovica. Strukturni proračun je uradio Moris Kečlin (fr. Maurice Koechlin). Za vrijeme izgradnje, zahvaljujući mjerama bezbijednosti koje je Ajfel uveo, poginuo je samo jedan radnik, što je za to vijreme bilo izuzetno dostignuće.
Ajfelova kula je visoka 300 metara (324
metara sa kasnije postavljenom televizijskom antenom) i metalna struktura je teška 7300 tona. Toranj je bio najviša zgrada u svetu 40 godina. Do vrha ima 1665 stepenica.
Održavanje tornja se sastoji u nanošenju premaza na cijelu strukturu od 50 tona boje svakih sedam godina radi zaštite od korozije. Povremeno se boja mijenja. Trenutno je toranj smeđe boje. Zavisno od vremenskih uslova vrh tornja može da odstupi od vertikale do 8 santimetara u stranu od s
unca. Pomjeranje nastaje zbog neravnomernog zagrijevanja metala na sunčanoj i na strani u sjenci.
Kada je toran j sagrađen, neki
Parižani su smatrali da je ruglo i da ga treba porušiti. Danas se smatra za jedno od remek dela arhitekture u svijetu.

1 коментар: